V ponedeljek 29. aprila 2019 je leskovške romarje pot vodila v vzhodni del Slovenije – Prekmurje. Naše romanje smo pričeli v prečudoviti Plečnikovi cerkvi v Bogojini, ki sredi ravnine kraljuje s svojo mogočno arhitekturo in zbrano prisluhnili razlagi g. župnika dr. Stanislava Zvera.
Ob spremstvu in razlagi prijazne vodičke Ines Šalamon, ki je doma iz teh krajev, smo pot nadaljevali proti glavnemu romarskemu središču murskosoboške škofije v Turnišče, ki sodi med najstarejše župnije in božje poti pri nas. Po sv. maši nam je minoritski pater Andrej predstavil zgodovino nove in stare cerkve. Po sodbi zgodovinarjev je bilo tu župnijsko središče za Slovence že kmalu po naselitvi Madžarov, prav gotovo pa okoli leta 1090. Pri ‘Mariji na püstini’, kakor pravijo Prekmurci, so se že od nekdaj radi zbirali romarji od blizu in daleč. Cerkev je posvečena Marijinem vnebovzetju. Zanimivost v tej božjepotni cerkvi je kip Marije, ki nosi prava oblačila. Vseh oblek ima 18, preoblačijo pa jo ob praznikih in drugih posebnih priložnostih. V starem delu cerkve so delno še ohranjene freske, ki jih je naslikal Janez Aquila iz Radgone.
Ker je bil že čas za kosilo, smo se okrepili v bližnji gostilni, kjer je bilo dovolj priložnosti tudi za klepet.

Po kosilu nas je pot vodila v naselje Odranci kjer smo si ogledali cerkev Sv. Trojice, ki je šele leta 1961 postala samostojna župnija. Župnijo upravlja g. župnik Lojze Kozar ml., nečak pokojnega prekmurskega duhovnika in pisatelja Lojzeta Kozarja. Povedal nam je, kako je nastala cerkev, saj do leta 1961 niso dovolili gradnje. Pri gradnji pa se je zgodila nesreča, ki je zahtevala osem življenj. Cerkev ima v notranjosti osem mogočnih stebrov, na katerih so vklesana imena ponesrečencev. Romanje v tej cerkvi smo zaključili še s petimi litanijami Matere Božje.
Proti sedemnajsti uri pa smo se odpeljali na ogled Marijanišča v Veržeju. Imajo lepo urejene prostore, v katerih se izvajajo razni programi za mlade, otroke, zakonce in družine, ki jih vodijo razni animatorji in Salezijanci.

Vodič nas je popeljal skozi njihov Sonaravni vrt, lončarsko delavnico in na ogled razstave vezenin in pirhov.
Romarji smo se nato vračali domov veseli, saj smo bili povsod lepo sprejeti. Veliko lepega smo videli in doživeli. Upam, da nas je romanje utrdilo v veri in hoji za Gospodom.

                                                                                                                                                             Verica Rep

Fotogalerija!