Dan po božiču, 26. decembra, goduje sv. Štefan, prvi mučenec in zavetnik konj, ki je po legendi ukrotil divjega konja z znamenjem križa.

Na ta dan že vrsto let v cerkvi sv. Štefana v Nemški vasi poteka tradicionalno žegnanje.

Nekaj dni prej možje in fantje postavijo mlaj, pridne žene in dekleta pa počistijo in okrasijo cerkev.

Slovesno sveto mašo je daroval g. župnik Ludvik Žagar, ki je ob sebi imel kar pet ministrantov. Za branje berila je poskrbel g. Iztok Starc, s čudovito glasbo in petjem pa nas je razveselil župnijski mešani pevski zbor pod vodstvom zborovodkinje in organistke Kristine Lovšin Salmič.

Na prelep, sončen dan se je pri sv. maši zbralo veliko vernikov od blizu in daleč. Kar nekaj se jih je iz Leskovca odpravilo na žegnanje peš. K praznovanju in blagoslovu so konjerejci pripeljali tudi okoli deset konj.

Ob koncu sv. maše je g. župnik prisotnim predstavil načrt nujne sanacije zidov in temeljev ter zgraditev drenaže ob cerkvi. Z omenjenimi deli naj bi začeli takrat, ko bo zagotovljenih vsaj polovico finančnih sredstev. V času priprav na izvedbo sanacije pa je potrebno pridobiti tudi vsa soglasja Spomeniškega varstva in ostalih služb, ki so odgovorne za tovrstne posege v sakralno kulturno dediščino.  

Lidija Žaren

Fotogalerija!