Dva avtobusa romarjev iz naše župnije sta v soboto,  9. junija zjutraj, odpeljala proti  primorskemu koncu naše domovine.

Glavni namen romanja je bil obisk Svete Gore pri Gorici obenem pa še nekaj zanimivih krajev s posebnostmi.

Na avtobusu nam je g. župnik Ludvik Žagar zaželel srečno pot in z molitvijo rožnega venca ter pesmijo vse prisotne izročil v Marijino varstvo. Potem ko smo šele v tretjem poskusu uspeli najti prostor, da sta šoferja lahko ustavila in smo popili kavico in pretegnili ude, smo okrog desetih prispeli na cilj. Tu smo imeli sv. mašo, ki jo je daroval g. župnik. Zapeli smo ob spremljavi organistke Natalije in si nato ogledali veličastno cerkev, ki je skozi stoletja kljubovala različnim uničujočim dogodkom, a kljub vsemu ostala Marijin "dom".V mislih smo zase in za svoje drage Marijo prosili za pomoč. Tamkajšnji pater frančiškan nam je približal zgodovino tega enkratnega sakralnega objekta.

Sledilo je obilno kosilo v bližnji frančiškanski restavraciji. Po kosilu smo nadaljevali našo primorsko pot v Vrhpolje z ogledom župnijske cerkve sv. Primoža in Felicijana.

Občudovanja vreden mozaik v cerkvi je delo patra Marka Ivana Rupnika. Z ekipo soustvarjalcev je namreč pred štirimi leti ustvaril pravo umetnino. Domači župnik nam ga je predstavil z besedami in razložil, kako si je umetnik zamislil posamezne like in jih povezal v zgodbo. Kar strmeli smo v to lepoto.

Ko smo doživeto zapeli še litanije Matere Božje, smo polni lepih vtisov zapustili cerkev. Zunaj so se nekateri posladkali s češnjami in breskvami.

Na poti po Vipavski dolini smo se ustavili v Škofijski gimnaziji v Vipavi. Profesor Primož nam je opisal to srednjo šolo, nato pa še z vodenjem po posameznih razredih omogočil vpogled v aktivnosti in organizacijo te izobraževalne ustanove.

Šoferja sta nas varno pripeljala domov v večernih urah.

F.M.

Fotogalerija!