Na večer največjega Marijinega praznika, velikega šmarna, smo se pri cerkvi sv. Ane zbrali zakonski jubilanti, ki smo v letu 2018 napolnili več kot pet let zakonskega življenja. Pred cerkvijo se je zbralo osem parov skupaj s sorodniki, pričami, nekateri pa so s seboj pripeljali tudi že sinove, hčere in vnuke. Nadvse slovesen je bil sprejem pred cerkvijo, ki ga je pripravil gospod župnik, Ludvik Žagar. Jubilanti smo v sprevodu ob poročni koračnici prišli v cerkev, kot tisti dan, ko smo si prvič obljubili ljubezen, spoštovanje in zvestobo. Bilo je prečudovito. Sveta maša se je pričela z ubranim petjem ženskega pevskega zbora Slovenke iz Velikega Trna. Le te že vrsto let sodelujejo pri tradicionalni sveti maši za zakonske jubilante, njihovo petje nas je resnično ganilo.

Največje darilo smo udeleženci prejeli s strani gospoda župnik, Ludvika, ki je skozi celotno mašo, predvsem pa v pridigi povedal toliko lepega, navdihujočega in resničnega, da se bomo njegovih besed spominjali še mnogo let. Njegov glavni napotek je bil, da naj bomo hvaležni Bogu, materi Mariji za moža ali ženo, naj hrepenimo po življenju, ljubezni, zaupanju in ne po minljivih rečeh. Naj zaupamo in se zahvaljujemo Bogu ter živimo po zgledu božje matere Marije. Naj bo dragocen čas, ki ga preživimo drug z drugim, si zaupamo in širimo to srečo, zadovoljstvo tudi med sorodnike in prijatelje.

Ob koncu svete maše smo jubilanti prejeli uro – simbol minljivosti, pa tudi večnosti, saj ljubezen nikoli ne umre, ljubezen je večna. Uro so izdelali varovanci Varstveno-delovnega centra Leskovec, ki nam bo v lep spomin in okras. Dogodek je polepšala likovna razstava ljubiteljske slikarke Vilme Sitar. Vilma in Dani Sitar sta tudi letošnja zakonska jubilanta, svoj dobri zgled v naši skupnosti delita že 40 let.

Če bi skupaj sešteli vsa srečna skupna preživeta leta vseh jubilantov, bi jih bilo preko 200. Gotovo je bilo v teh letih veliko lepega in tudi grenkega, a vsi skupaj lahko povemo, da se splača. Lepo je imeti nekoga vedno ob sebi, mu zaupati, se z njim veseliti in včasih tudi jokati. In lepo je doživeti svoj poročni dan znova in znova.

Hvala vsem, ki ohranjate to lepo gesto v naši župniji.

Kristina Ogorevc Račič

Fotogalerija!