Nedelja 27. januarja 2019 je bila v naši župniji poseben dan. Poleg tega, da smo v Cerki na slovenskem obhajali nedeljo Svetega pisma, smo v naši župniji imeli predstavitev kandidatov za Sveto birmo. Tako sta se ti dve stvari zelo lepo povezali med seboj, saj so namreč bodoči birmanci dobili vsak svoje Sveto pismo, ki pa jim bo v pomoč pri sami pripravi na ta zakrament in tudi nadaljnje v življenju, da bodo iz dneva v dan rastli v veri do Boga.

Gospod župnik je že na začetku Sv. maše poudaril, kako pomembna je sama priprava na Sveto birmo, saj je to dan, ko Sveti Duh vstopa v srca mladih in prinaša sedem darov. Za sprejem Svetega Duha je pomembno, da se bodoči birmanci prav odločajo, da znajo prav ravnati v različnih situacijah, da živijo pravo krščansko življenje in bodo tako potrjeni v veri.

Pomembno je, da se zavedamo, da je Sv. birma zakrament dozorevanja v veri. Birma je stopnička, ki nas vodi v hoji za Kristusom. Birma ni zaključek našega krščanskega življenja, saj marsikdo misli ravno to. Pravijo, da ko Birmanec opravi sveto birmo, je rešen hoditi k maši, k spovedi, k verouku.. Vendar temu ni tako! Celo življenje si moramo prizadevati za dozorevanje in rast v veri v Kristusa. Pomembno je, da se zavedamo, da z vsakodnevno molitvijo, pogovorom z Bogom, obiskovanjem svete maše, obiskovanjem raznih skupin v župniji, kot so mladinski verouk, pevski zbor, ministrantje in druge skupine, s tem vsem le širimo naša obzorja, širimo našo vero in to nam pomaga, da hodimo po pravi poti, poti za Jezusom.

Sveta birma je tudi zakrament krščanskega pričevanja in apostolata. Pričevalci smo tako vsi, ki s svojim zgledom in dejanji kažemo ljubezen do Kristusa. Prav tako apostolat pomeni, da smo Jezusovi učenci, da razlagamo in kažemo svojo vero tudi drugim.

Pri zakramentu Svete birme je pomembno še nekaj. Da imajo kandidati za birmance tudi podporo doma, podporo od staršev, družine, botrov, da jih tudi ti spodbujajo, molijo zanje, jim kažejo pravo krščansko pot in tako pripomorejo birmancu k lažjemu odločanju in boljšemu življenju.

Gospod župnik je na koncu pridige rekel: » Vse kar ima v življenju vrednost, od nas zahteva napor!«. In res je tako, za vsako stvar, ki jo želimo doseči v življenju, pa naj bo to dobra ocena, vožnja s kolesom ali govorjenje v tujem jeziku, vse zahteva svoj napor, svoj čas, a na koncu vedno pokaže, da se je bilo vredno boriti za to!

Nina Menič

Fotogalerija!