15. avgusta 2023 dopoldan, smo leskovški farani pri sv. maši doživeli trojni praznik: Marijino vnebovzetje, farno žegnanje in slovesno umestitev novega župnika. V uvodu je Iztok Starc posebej pozdravil apostolskega nuncija v Sloveniji gospoda Jean-Marie Speich-a, novomeškega škofa msgr. dr. Andreja Sajeta ter seveda g. Mateja Gnidovca, ki je prišel v našo župnijo 1. avgusta letos.

Obred sv. maše, ki je potekala v duhu največjega cerkvenega Marijinega praznika, je vodil škof msgr. dr. Andrej Saje, pred katerim je g. Matej skupaj z župljani izpovedal vero ter izrekel in podpisal prisego ob sprejemu cerkvene službe, saj je v prejšnjih službah deloval kot kaplan. Od škofa je g. Matej prejel evangeljsko knjigo, ključ od tabernaklja in cerkve ter molitveno knjigo, da bo skrbno, preudarno in modro vodil Gospodov vinograd kot so ga v Leskovcu zelo zavzeto vodili že njegovi predhodniki, pri čemer je škof še posebej izpostavil delo g. Ludvika Žagarja, ki je deloval v naši župniji zadnjih 35 let.

V imenu ŽPS in vseh župljanov je apostolskega nuncija v Sloveniji, novomeškega škofa ter g. Mateja nagovorila tudi tajnica ŽPS Davida Lovšin Jagrič, ki se je zahvalila za vse dane milosti, ki smo jih prejeli v tem času. Apostolski nuncij in škof sta prejela tudi domači kruh in vino, ki predstavljata Jezusovo telo in kri, pa tudi cerkveno skupnost in njeno edinost. Apostolski nuncij se je zahvalil za sprejem in spregovoril tudi o menjavi generacij in ob teh spremembah poudaril našo različnost, ki jo moramo sprejemati. Skupaj smo - kot že vsa leta od samostojnosti države Slovenije - glasno obnovili tudi izročitev Materi Božji s posebno molitvijo.

Farani moramo pohvaliti, da so k slovesni sv. maši pripomogli poleg že zgoraj omenjenih sodelavcev, tudi ministranti, ključarji, bralci, pritrkovalci, ubrani glasovi cerkvenega mešanega pevskega zbora s solistko Mihaelo Komočar Gorše ter organistko Kristino Lovšin Salmič. Po maši smo se še zadržali v prijetnem klepetu pred cerkvijo ob pecivu domačih gospodinj in pijači, kar smo se že razvadili zaradi predhodnih dveh slovesnih dogodkov.

Več o dogodku pa v fotogaleriji fotografa Jožeta Jagriča.

Mateja C. B.

Fotogalerija!